Povijest

Legenda po predavanju Plinija starijeg (I stoljeće n.e.) kaže da su mornari, iskrcavši  se na jednom otoku da bi objedovali, poduprijeli tave pijeskom i sodom, koju su prevozili. Kad su zapalili vatru, primijetili su da se ispod tave cijedi užarena tekućina koja se pretvara u transparentnu svjetlu tvar. Tako se rodilo staklo. Čudesna evolucija tog dragocjenog materijala, preko legendi i povijesti, od Egipćana do Rimljana sve do gotičkih vitraža i Venecijanskih kovača u renesansi, jednake u ljepoti sa kristalima iz Boemije, doživljava vrhunac u XIX stoljeću u vitražima zahvaljujući  Art Nouvea  još modernijim kreacijama posljednjih 50 godina.

Tehnička strana

Fuzija stakla je tehnika u kojoj staklo može biti preoblikovano u peći poprimajući oblike i boje potrebne za kreaciju umjetničkih predmeta: Tanjura, zdjela, lampi, vrata, nakita i ostalog. Kreirati staklo u fuziji u suštini znači stvoriti novo staklo, dodajući  druge dijelove stakla  na staklo koji u kontaktu sa toplinom postaju tako tekući da se stapaju međusobno u jedno. Hlađenje je vrlo sporo tako da omogućava potpunu reorganizaciju i povratak molekularne stabilnosti koju je posjedovalo prije zagrijavanja.Boje se koriste na površini ili u «sendviču» između dva stakla. Obično se zagrijavaju na oko 800 C. Boje su rezultat kontakta metala i kisika gdje plemeniti metali (zlato, srebro, bakar) na navedenoj temperaturi oksidiraju u različitim nijansama.

Što znači imati Andarte staklo

Naša su stakla opipljiva umjetnička svjetlost koja razdvaja ali i spaja prostore pretvarajući vašu nevidljivu zbilju u svijetlu stvarnost. Imati velike zahtjeve za sebe i svoje znači sigurno napredovanje prema vlastitoj autentičnosti.
Za višu razinu trebaju sredstva iz kreacije, a upravo je Andarte tvorac i sudionik, zajedno s vama, preobražaja vašeg doma. Uz naša stakla puna boje i svjetlosti dano vam je da budete umjetnici samim time što ste okruženi umjetnošću.